Zápis a prezentace z 12. setkání PM6A (23. 2. 2021)

 




12. setkání PM 6A probíhalo online v MS Teams, jednání zahájil věcný manažer Mgr. Čihák, poté se ujala slova odborná řešitelka Mgr. Hofmanová. Dále Ing. Eva Vodičková z Krajské knihovny Karlovy Vary seznámila účastníky s výstavou Slavné lázně Evropy. Dále nabídla možnost on-line akcí k podpoře informační gramotnosti. Při soutěžím je možno využívat QR kódy. Zájemci mají kontaktovat přímo paní Vodičkovou. Dále krajská knihovna zpracovává hru Crashfake zaměřenou na práci s informacemi a dezinformacemi. Více prezentace paní Mgr. Hofmanové.

V další části setkání odborná řešitelka Mgr. Hofmanová ukázala nabídku webinářů z projektu SYPO zaměřených na podporu čtenářské gramotnosti. V další části setkání jsme se zamysleli nad výsledky webináře Niny Ruthové na téma kritického myšlení. Je škoda, že akcí na rozvoj čtenářské gramotnosti se účastní jen učitelé ČJ, ale ne vyučující jiných předmětů, kteří by se měli také ve svých předmětech podílet na rozvoji čtenářské gramotnosti či kritického myšlení. V diskusi bylo zdůrazněno, že je nezbytné zažít nějaký seminář či webinář na podporu čtenářské gramotnosti.

12. 2. proběhl webinář od NPI Inspirace pro rozvoj čtenářské gramotnosti ve výuce oborů SOU. Bylo  to skvělé a bylo to z pohledu i odborných učitelů. A se zaměřením na učně.

Sborník textů - naplňování cílů intervence – proběhla diskuse nad podobou budoucího sborníku. Nabídka pro pedagogy ČJ na spolupráci na vytvoření sborníku (forma DPP).

Dále byla představena a diskutována nová podoba maturitní zkoušky – jak má vypadat Pracovní list k ústní zkoušce z českého jazyka a nabídnuta intervizní setkání k nové podobě maturitní zkoušky.

Naplňování cílů KAP 2 v oblasti Podpory rozvoje čtenářské gramotnosti: monitoring realizace jednotlivých aktivit od zástupců škol.

Odborná diskuse na aktuální témata (distanční výuka ČJL - metody a možnosti vzdělávání v online prostředí - sdílení zkušeností a on-line zdroje a webináře vhodné pro podporu rozvoje čtenářské gramotnosti).

Různé – přehled informativních zdrojů, aj.

 

Prezentace Mgr. Nikola Hofmanová







 


Komentáře