Zápis a prezentace ze 6. setkání pracovního minitýmu č. 2 (14. 2. 2019)

 


Didaktické hry ve výuce matematikyEva Nývltová, vyučující Gymnázium Sokolov a KVC, příspěvková organizace

Proč používat ve výuce hry, jaké kompetence rozvíjí.

Inspiraci lze hledat v publikacích, internetových zdrojích (např. na stránkách www.hranostaj.cz – velké množství her) a v deskových hrách.

Užitečné odkazy na webu, deskové hry.

Konkrétní praktická ukázka hry – logaritmická Cartagena

Konkrétní praktická ukázka hry - procvičování vlastností – procvičování funkcí.

Praktické ukázky možnosti využití her při výuce matematicky a polytechnických předmětů. Více viz prezentace (E. Nývltová)

Výstupy odborné diskuse – z diskuse mezi účastníky setkání minitýmu vyplynul názor, že hry je možné využít při výuce matematiky i jiných předmětů, kde je potřeba rozvíjet především logické myšlení žáků. Je však potřeba věnovat mnoho času přípravě některých materiálů, hry jsou také náročné na čas při samotné realizaci. Jejich využívání by však mohlo přispět k motivaci žáků a někdy i pedagogů. Dále byla diskutována možnost využívání jiných vyučovacích metod, jako jsou například badatelské metody, tvorba matematických modelů, náměty aktivit a náměty dlouhodobějších projektů a exkurzí pro žáky.

Náměty na další setkání – propojení matematiky a polytechnických předmětů při tvorbě zadání závěrečné zkoušky či maturitní zkoušky na středních odborných školách. Badatelské metody.

Přílohy:

Powerpointová prezentace Mgr. Eva Nývltová







Powerpointová prezentace Mgr. Jaroslava Jelínková









Komentáře