Zápis z 5. setkání pracovního minitýmu č. 3 (6. 2. 2018)

 



Obsah: 


1. Téma: Reflexe minulého jednání pracovního minitýmu pro OV

Ve zpětné vazbě na jednání minulého pracovního minitýmu pro OV bylo přítomnými školami konstatováno, že v Karlovarském kraji bylo podáno 5 projektů v rámci Erasmus plus, OA M. Lázně při inovaci ŠVP využívá úpravu organizace souvislých praxí. Jednotky výsledků učení zatím využila Střední škola živnostenská Sokolov. Byly předány informace z Kulatého stolu k ECVET v Praze - viz Infolist. Účastníkům byly předány brožury Domu zahraničních služeb.


2. Téma: Spolupráce škol a zaměstnavatelů – výsledky analýzy výročních zpráv škol (PaedDr. Vladimíra Štrynclová)

Analýzou výročních zpráv středních škol bylo zjištěno, že od roku 2014, kdy bylo provedeno dotazníkové šetření na školách na téma Spolupráce škol a zaměstnavatelů, došlo v této oblasti k pozitivnímu posunu. Spolupráce škol má více různých forem, je intenzivnější, rozšířila se struktura zaměstnavatelských subjektů. Cíl 1.A.2.1 Krajského akčního plánu č. 1 je postupně naplňován.

Analýza webových stránek škol ukázala, že cca polovina škol tyto využívá k prezentaci spolupráce se zaměstnavateli v regionu (loga firem, zajištění odborného výcviku, spolupráce s KHKKK, aktuální situace na trhu práce, nabídky firem atd). Příkladem dobré praxe je SOŠ stavební Karlovy Vary.

Podnět firmy Renspol – školní internetové stránky by měly být upraveny na formát ipad, mobil.

3. V. Štrynclová předala účastníkům informace o budoucí možnosti zapojit se do tzv. Šablon II. – plánované datum vyhlášení výzvy - prosinec 2018.



 Zdroj: Harmonogram výzev OPVVV na 2018; http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/harmonogram-vyzev-op-vvv 


4. Prezentace možností spolupráce škol s Krajskou hospodářskou komorou Karlovarského kraje (Mgr. Stanislav Kříž, ředitel KHKKK)


Mgr. Kříž reagoval na prezentaci Dr. Štrynclové a doplnil ji o příklady a možnosti, které KHKKK odborným školám na podporu spolupráce se zaměstnavateli nabízí. Komora podporuje propojení zaměstnavatelů a odborných škol několika konkrétními aktivitami:


Poradenství a informační servis – komora zprostředkuje např. pomoc při zpracování ročníkových a seminárních prací, zajištění exkurzí do firem, účast firem při zajištění závěrečných zkoušek

Dotační aktivity – společné projekty se školami, např. projekt s ISŠTE v Sokolově podporující přípravu na období průmysl 4,0

Lidské zdroje – pro potřeby trhu práce se komora věnuje propagaci zejména technického vzdělávání, pořádá burzy práce, prezentační akce, šetří potřeby zaměstnavatelů, naplňuje Sektorovou dohodu v oblasti černých řemesel, připravuje se Sektorová dohoda dopravy a logistiky, je možné využít činnost agentury práce.

Marketing – Infolisty rozesílané v digitální podobě, je možné prezentovat organizaci, 

KHKKK připravuje činnost jednotlivých sekcí- oblast průmyslu bude zahrnovat i oblast vzdělávání.

Aktivity podporující podnikatele

Více na www.khkkk.cz , v přípravě jsou nové webové stránky


5. Seznámení s možnostmi realizace projektů v rámci přeshraniční spolupráce v EUREGIU EGRENSIS (Ing. Lubomír Kovář, ředitel Euregia Egrensis)

Ing. Kovář zdůraznil v úvodu hlavní teze činnosti Euregia Egrensis:

EE provádí projekty na vlastní odpovědnost a s nasazením vlastního personálu, protože není vždy možné nalézt pro přeshraniční, interkomunální projekty autonomní nositele projektu.

EE kooperuje s ohledem na provádění a financování projektů s partnery na komunální, regionální nebo státní úrovni a dále s privátními partnery, protože realizace projektů samotným EE není vždy na základě personálních a finančních zdrojů vždy možná.

EE poskytuje projektům a akcím finanční podporu bez vlastní obsahové odpovědnosti. Při takových dotacích se očekává, že nositel projektu do provedení akce EUREGIO EGRENSIS zahrne a že bude možno docílit odpovídající public relations.

EE podporuje projekty s obzvláště vysokou kvalitou přeshraničního faktoru prostřednictvím usnesení o podpoře – více informací na www.euregio-egrensis.cz 

Prezentace se zaměřila na program Fondu malých projektů v regionu Egrensis Sasko a Bavorsko.

Byly zodpovězeny dotazy odborného řešitele i hlavní manažerky projektu Mgr. Saligerové. Všem účastníkům byly předány tištěné materiály.


6. Závěry analýzy vybraných inspekčních zpráv ČŠI (Mgr. Terezie Petrovičová) 

T. Petrovičová seznámila účastníky se způsobem zpracování a závěry analýzy vybraných inspekčních zpráv ČŠÍ, se zaměřením na zjišťování kvality výuky odborného výcviku a odborné praxe. Zjištění jsou podrobně popsána v přiloženém infolistu. K některým zjištěním proběhla diskuse. 

7. Informace ze semináře k realizaci SOP při JZZ pro školní rok 2017/2018 a se změnami v písemné části JZZ, ve které se mění způsob zadávání jednotlivých témat žáků. Proběhla diskuze na toto téma. Následně proběhla řízená diskuze i na téma zpracování písemné části JZZ na počítači – výhody a nevýhody. Zástupci všech přítomných škol se shodli na tom, že prozatím zpracování na počítači nerealizují většinou z technických důvodů. Dalším důvodem je i obava z toho, že by tento způsob zpracování snížil úspěšnost žáků. Mgr. Petrovičová upozornila na možnost pilotáže zkoušek v únoru a březnu, aby školy konkrétněji ověřily své reálné možnosti.


8. Náměty pro příští minitým:

Marketingová strategie - seminář pro všechny školy (A. Holzknechtová)

Měkké dovednosti - požadavek z firem - ŠVP

Výzvy 4. průmyslové revoluce - ŠVP

Formativní hodnocení ve službových a technických oborech

Cíl KAP - 1.A.4 - podpora rozšíření nabídky odborného vzdělávání, odborné stáže- zkušenosti ze Šablon + nápady na nové šablony dle toho, co chybí z praxe, nabídky NIDV pro Šablony, šablony na kariérové poradenství

KVC - info o činnosti, mapování potřeb

Cíl KAP - 1.B.3.2.1. - podpora sdílení vybavení vzdělávacích služeb- zatím nebylo řešeno- náměty?

Odborný seminář k celoživotnímu učení Kroměříž 17. a 18. května 2018

Výzvy OPVVV - podpora regionálního školství


Tyto náměty budou dále projednány při přípravě podzimního minitýmu a budou stanoveny priority.


Přílohy: 

Infolist – Spolupráce škola - firma (Štrynclová)

Infolist – Zjištění z analýzy inspekčních zpráv ČŠI v oblasti odborného vzdělávání (Petrovičová)

Infolist – Evropský systém kreditů v odborném vzdělávání (Štrynclová)

Powerpointové prezentace Ing. Kováře o činnosti Euregia Egrensis 






Powerpointová prezentace z jednání minitýmu (Štrynclová, Petrovičová)





Komentáře