Zápis z 12. setkání PM č. 4 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání na školách formou CŽU (5. 10. 2021)


Po zahájení webináře představil Mgr. Petr Paniček z NPI (projekt P-KAP - Garant oblasti Školy jako centra celoživotního učení) nové pojetí tematické oblasti intervence Rozvoj škol jako center celoživotního učení. Účelem materiálu je poskytnout aktérům ve vzdělávacím systému potřebné informace pro uplatňování vzdělávací politiky v rámci témat, která MŠMT nastavilo jako prioritní a která byla stanovena v OP VVV a následně konkrétně formulována v metodickém pokynu MŠMT Postupy KAP. Více podrobností je v přiložené prezentaci.

Dále byli účastníci seznámeni s novou publikací CEDEFOP Posílení postavení dospělých prostřednictvím zvyšování kvalifikace a rekvalifikace. První část publikace je věnována dospělé populaci s potenciálem zvyšování kvalifikace a rekvalifikace. Druhá část obsahuje analytický rámec pro rozvoj koordinovaného a koherentního přístupu ke zvyšování kvalifikace dospělých s nízkými dovednostmi. Více informací najdete v přiložené prezentaci Mgr. Jaroslava Čiháka (KAP KK).

Miroslava Dolejšová (NPI - Krajský koordinátor projektu UpSkilling) představila ve své prezentaci Výsledky šetření po potřebných PK u zaměstnavatelů v Karlovarském kraji. Jako nejpotřebnější v KK se jeví tyto kvalifikace:

Zedník, stavební dělník;

Švadlena, šička, dělník v textilní výrobě;

Dělník ve výrobě;

Řidič nákladní silniční dopravy;

Elektro-obory;

Dělník ve strojírenské výrobě – nástrojař, obráběč kovů, zámečník.

Dále byli účastníci seznámeni s akcemi, které projekt Up-skilling realizoval. Dále paní Dolejšová seznámila účastníky s aktivitami, které realizuje se středními školami v KK a dalšími subjekty v KK a představila i akce, které realizovány budou v budoucnu. Více informací najdete v přiložené prezentaci.

V závěru setkání bylo diskutováno naplňování cílů KAP 2 v oblasti Rozvoj dalšího profesního vzdělávání na školách formou celoživotního učení a setkání bylo ukončeno odbornou diskusí. V jejím rámci účastníci diskutovali informační zdroje podporující realizaci DV, nabídku vzdělávání v rámci projektu KAP KK a další témata.


Přílohy:

Prezentace Mgr. Petr Paniček

Prezentace Mgr. Jaroslav Čihák

Prezentace Miroslava Dolejšová


Komentáře