Vývoj vzdělanostní a oborové struktury žáků a studentů ve středním a vyšším odborném vzdělávání v ČR a budoucí výzvy a transformace trhu práce 2021/22

 



NPI ČR vydal publikaci, ve které najdete informace o vývoji vzdělanostní a oborové struktury žáků a studentů ve středním a vyšším odborném vzdělávání v České republice prostřednictvím vývoje počtů a podílů nově přijatých žáků do 1. ročníků. 


Podrobné informace o vývoji v jednotlivých kategoriích vzdělávání a o vývoji v krajích a ve skupinách oborů nastiňují dlouhodobé vývojové trendy ve vzdělávacím systému v České republice.


Část věnovaná globálnímu pohledu se věnuje především predikci budoucnosti pracovních míst a budoucích dovedností. Uvedená šetření predikují významnou změnu potřeb trhu práce už v letech 2025–2030.  Dále jsou představeny základní otázky současné mezinárodní pracovní migrace, která v kontextu demografických změn, technologického rozvoje, rostoucí mobility a nedostatku dovedností v Evropské unii ovlivňuje důležitým způsobem země původu i cílové destinace.

Komentáře