Kulatý stůl Výměna zkušeností vyučujících českého jazyka SŠ a ZŠ (20. 6. 2023)

 

Obsahem kulatého stolu bylo sdílení a výměna zkušeností vyučujících českého jazyka SŠ a ZŠ v oblasti podpory čtenářské gramotnosti a výukových metod, příkladů dobré praxe, zkušeností, změn v RVP SV a ZV apod.

V úvodu kulatého stolu účastníci projednávali jaké metody jsou vhodné pro rozvíjení čtenářské gramotnosti zejména u žáků studujících obory SOU. U nich jsou totiž kompetence čtenářské gramotnosti nejméně rozvinuté. Žáci je nerozvíjejí dostatečně již na základní škole a na střední již na jejich rozvoj není dostatečný prostor. Žáci hlavně nechápou, že čtenářská gramotnost je nezbytná pro dobré uplatnění v životě i v zaměstnání, případně v podnikání. 

Účastníci dále diskutovali jak motivovat pedagogy ostatních předmětů k rozvoji čtenářské gramotnosti, dále diskutovali tipy na to jak rozvíjet čtenářskou gramotnost například v tělocviku. Příkladem dobré praxe může být například SLŠ Žlutice (seminární práce o sportech).

V další části kulatého stolu jsme sdíleli zkušenosti s tím, jak propojovat digitální a čtenářskou gramotnost - například možnost tvorby čtenářského deníku, či jiných dokumentů formou webových stránek s pomocí nástroje Canva. Po úvodní prezentaci a ukázce jak vytvořit z wordu prezentaci a následně i webovou stránku si účastníci si navzájem sdíleli zkušenosti jak by bylo možné tento nástroj využívat při rozvoji čtenářské gramotnosti v různých předmětech. 

Na závěr kulatého stolu si účastníci vyměňovali zkušenosti s metodami, které zveřejňuje na svých stránkách Ludmila Kovaříková. Účastníci se podělili se svými zkušenostmi s jednotlivými metodami, které převzali do své výuky.


Prezentace ze setkání

Komentáře