Jak na kvalitní spolupráci škol a firem (kulatý stůl 3.10.2023)



Obsahem kulatého stolu bylo sdílení a výměna zkušeností účastníků v oblasti spolupráce škol a firem v oblasti realizace odborných praxí a odborného výcviku.


V úvodu kulatého stolu účastníci projednávali výstupy dotazníkového šetření, které bylo realizováno v rámci projektu ERASMUS-EDU-2021-EQAVET-IBA, č. 101048408 s názvem „Support for quality assurance in VET“ v období duben - květen/2023. V rámci dotazníkového šetření byly osloveny všechny střední školy z celé ČR, dotazník vyplnilo 116 SŠ z nich. 

Účastníci dále diskutovali seznam kritérií pro studijní a pracovní podmínky na pracovištích, která byla zpracována v rámci EQUAVET a jsou dostupná na webu .

V další části kulatého stolu jsme sdíleli zkušenosti s realizací odborných exkurzí a řemeslných workshopů, které v rámci IKAP realizuje HK KVK. Účastníci dále diskutovali jaká opatření by pomohla zlepšení situace v dané oblasti při realizaci IDZ KVK. Jako brzdu viděli účastníci KS to, že někteří pedagogové si neumí připustit, že neučí moderně a realita v praxi je již úplně někde jinde. Mnohdy jim otevřou oči právě exkurze či stáže ve firmách. To se týká zejména technických oborů odborného vzdělávání. Ve službových oborech jsou vyučující více spjati s praxí a vyučují v souladu s novými trendy.  Dalším problémem, který školy řeší je častá fluktuace instruktorů zejména ve službových oborech. Zástupci škol často chodí do firem a kontrolují pracoviště a komunikují s firmami ohledně zajištění instruktorů.


Dalším tématem, které jsme společně diskutovali je to, zda neovlivní nějak negativně spolupráci škol a firem plánované zkrácení ZŠ na 8 let a prodloužení povinné školní docházky na 10 let. Ze strany účastníků bylo řečeno, že to žádné problémy nezpůsobí. 



 

Komentáře