KS Intenzita používání vyučovacích metod učiteli a jejich vztah s výsledky vzdělávání 14.11.2023


 Obsahem kulatého stolu bylo sdílení a výměna zkušeností účastníků z oblasti využívání vyučovacích metod a vlivu jejich využívání na pokrok žáků.


V úvodu kulatého stolu byli účastníci seznámeni s výstupy publikace Intenzita používání vyučovacích metod učiteli a jejich vztah s výsledky vzdělávání Studie 5 / 2022 © Václav Korbel Národohospodářský ústav AV ČR, v. v. i., 2022 ISBN 978-80-7344-628-4 (Národohospodářský ústav AV ČR, v. v. i.).


Jedním ze dvou hlavních cílů národní Strategie vzdělávací politiky do roku 2030+ je proměna obsahu a způsobu výuky. Větší důraz má být kladen například na skupinové aktivity, projektovou výuku, aplikaci znalostí v různých kontextech nebo badatelskou výuku. Existuje ovšem relativně málo studií analyzujících využívání různých typů vyučovacích metod učiteli na prvním stupni základní školy v České republice (ČR) a zahraničí a jejich vztah s výsledky.


Ve studii bylo analyzováno v jakém procentu hodin se v ČR a zahraničí využívají čtyři typy metod: 1) přednášení, 2) osvojení, 3) porozumění a 4) testování. 

Kromě toho se autoři zaměřovali  na otázku, jaký vztah mají vyučovací metody s pokrokem ve čtenářských dovednostech a matematice mezi 4. a 6. ročníkem. Vyučovací metody byly sbírány od učitelů čtvrtého  ročníku formou dotazníků v rámci výzkumu TIMSS 2011. 


Výsledky naznačují, že vyučovací metody mohou ovlivňovat vzdělávací dráhy žáků. Neexistují však dostatečné studie a výzkumy, které by dokázaly, jaké metody, v jakých kontextech přinášejí největší efekty.


V další části kulatého stolu účastníci diskutovali nad využíváním metod v jejich školách, nad tím, zda vidí efekty ve využívání určitých metod v dlouhodobém časovém horizontu.


Účastníci se shodli na tom, že aktivizující metody jsou vhodné avšak není úplně špatně používat v určitých situacích i výklad. Vždy je potřeba brát v úvahu klima třídy, složení třídy, kontext, motivaci učitele i žáků, atd.



Komentáře